Aandachtspunten in het jongerenwerk

Ouderen moeten de regie en de leiding (her)nemen, autoriteit en gezag zijn voor de huidige jongerengeneratie nodig. Deze leiding moet zichtbaar worden door duidelijke regels en structuur. De regels dienen echter wel doelmatig en kernachtig te zijn. Het moet duidelijk zijn waar het over gaat. Dit voorkomt onzinnige en tegenstrijdige belangen. Voorkom dat regels en structuren op zichzelf belangrijker zijn.

 • Benadruk altijd de kern (waar het over gaat). Investeer in relaties met jongeren, je kunt jongeren pas iets leren, geven als je ze goed kent.
 • Richt je op de identiteitsontwikkeling van jongeren en zorg er voor dat de kerk een plek is waar ze thuis komen.
 • Jongeren missen de praktische doorwerking van het geloof in het dagelijks leven en zien dat veelal ook niet bij ouderen, voorgangers, ouderlingen en jeugdleiders. Maak een einde aan deze vrijblijvendheid, spreek jongeren en elkaar aan op ieders verantwoordelijkheid
  en gedrag. Wees daarbij ook bereid om kritisch naar jezelf te kijken.
 • De huidige ontwikkeling in de jongerencultuur laat zien dat de sociaal-darwinistische benadering van het leven niet klopt! Het recht van de sterkste zorgt voor de nadruk op competitie. Benadruk de schepping, dat we naar Gods beeld geschapen zijn en in Christus zijn geliefde kinderen zijn en dat het er niet om gaat wat we doen, wat anderen van ons vinden of wat we hebben. Zorg ervoor dat je houding en of je daden niet iets anders verkondigd.
 • Voor de jongeren wordt er van alles gedaan, maar er wordt niet echt wat met ze gedaan. Zorg voor activiteiten die de jongeren zelf uit kunnen voeren en laat ze zelf dingen uitvoeren en organiseren. Geef daarbij ruimte voor ‘trial and error’: Laat jongeren experimenteren. Daardoor leren ze dat ze erbij horen en dat ze waardevol en van nut kunnen zijn. Leer de kracht en de waarde zien van jongeren. Ze dragen veel bij aan de kerk als ze daarvoor de ruimte krijgen. Ze geloven in onbegrensde mogelijkheden. Zorg dat jongeren goed gecoacht worden.
 • Bepaalde aspecten van de huidige cultuur zijn waardevol en inspirerend en verfrissend. Veel volwassenen kunnen gebaat zijn bij wat stimulering en prikkel, veel jongeren aan afremmen en bijsturen. De kerk heeft een mix van stijlen nodig. We zien nu in toenemende mate dat de zoektocht en het zijn van onze identiteit op en met het lichaam plaats vindt. De binnenkant (gevoel, beleving) is belangrijk geworden. Hier moeten we rekening mee houden (bijvoorbeeld bij kerkdiensten).
 • Jongeren zijn op zoek naar rituelen en symbolen. Zorg dat de kerk en vooral de samenkomsten en het dagelijkse geloofsleven hierbij aansluiten. Jongeren hebben moeite met luisteren naar preken, maar beelden en verhalen spreken meer dan woorden.
 • Wij organiseren jeugdwerk vaak horizontaal. Terwijl jongeren het meeste leren van jongeren die twee jaar ouder zijn. Is er niet een mogelijkheid om jongeren in te zetten in het jeugdwerk. We moeten proberen om jongeren aan elkaar te verbinden.
 • veel jeugdleiders zijn een schuld aan het inlossen die ze in het verleden hebben opgelopen. Wat is je schaduwmissie. Waarom ben je er aan begonnen om jeugdleider te zijn? Wat is je doel?

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: