Jongerenpastoraat

Pastoraat heeft als doel mensen bij Christus te brengen. Dit geldt ook voor jongerenpastoraat. Toch is het jongerenpastoraat anders en misschien ook ingewikkelder dan pastoraat aan volwassenen. Er spelen namelijk verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. We noemen er een aantal:

  • De behoeften van jongeren zijn anders;
  • Je hebt te maken met de ontwikkeling van kind naar volwassene;
  • De manier van communiceren kan anders zijn;
  • Jongeren maken deel uit van een sociaal netwerk, dat voor hen heel belangrijk is.

Leefwereld
Voor jongerenpastoraat is het daarnaast belangrijk om een goed begrip te hebben van de leefwereld van jongeren. Op die manier is het gemakkelijker om de individuele jongere te begrijpen.
De leefwereld van jongeren wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van kind naar volwassenen, de huidige postmoderne tijd en door allerlei trends en hypes.

Eigen identiteit
Veel van de vragen waar jongeren mee te maken hebben gaan over de vorming van de eigen identiteit. Daarbij hoort het maken van eigen keuzes en het nemen van de verantwoordelijkheid voor het eigen handelen. Jongeren moeten deze keuzes maken op allerlei gebieden. Ook op het gebied van geloven. Het ontwikkelen van de identiteit roept vragen op bij jongeren. Zij leren kritisch kijken en leren verschillende alternatieven te vergelijken. Ook kunnen er veel geloofsvragen zijn, samen met vragen over de praktische invulling van het geloof. Vaak zijn dat vragen die ook leven bij ouderen, alleen zijn ze meestal scherper en dieper.

Uitdaging
De uitdaging voor de jongerenwerkers is jongeren te helpen antwoorden te vinden op hun vragen en hen de weg te wijzen naar Jezus Christus.

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Eén gedachte over “Jongerenpastoraat”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: