Ontdek de kracht van generaties

Jong en oud, gaat dat wel samen in de kerk? Is het niet beter om elke leeftijdsgroep eigen samenkomsten en activiteiten te bieden? Jong en oud kijken zo verschillend tegen de dingen aan! Als we in de Bijbel lezen, vinden we geen verwijzingen naar afzonderlijke ontmoetingen per leeftijd in de gemeente. We vinden eerder een opdracht voor alle gemeenteleden om de eenheid vast te houden. We zijn allemaal verschillend, maar toch zijn we één omdat we dezelfde God en Vader hebben. Het is waardevol om activiteiten te organiseren voor verschillende (leeftijds)groepen binnen de kerk. Je kunt elkaar stimuleren om je levenstaken goed te doen, omdat je in eenzelfde situatie zit. Maar het is ook belangrijk om je niet alleen terug te trekken in de groepjes waar je je prettig voelt. Waarin je iedereen goed begrijpt omdat je eenzelfde leeftijd of stijl hebt. Laten we daarom de Bijbelse boodschap om vooral de eenheid als christenen te bewaren niet uit het oog verliezen! We zijn als broeders en zusters geroepen om samen gemeente te zijn, voor elkaar te zorgen en elkaars lasten te dragen. En het is heel verrijkend om juist met mensen uit andere generaties betrokken te zijn en met hen over je geloof te spreken.

Ontdek de kracht van generaties
Hoe ben je kerk voor jong en oud samen en niet afzonderlijk. Het afgelopen jaar zijn wij als Centrum Dienstverlening intensief bezig geweest met zoals sommige het noemen ‘de strijd tussen de generaties’. Hieronder vind je het tweede deel. Op het symposium vond ik de lezing van Aart Bontekoning interessant. Hij liet met een paar slides  goed zien waar het probleem zit tussen generaties. Hij heeft onderzoek gedaan naar de effecten van generatiewisselingen.

De oude garde durft niet te hervormen en schuift de problemen voor zich uit. Twintigers willen niet dat het licht uit gaat in de kerk en daarom zinnen ze op vernieuwing, want jongeren die werden geboren na 1980 zijn nog niet gevangen in instituties, opereren met een vrije blik, zijn zelfbewust en wéten dat ze de gevestigde orde kunnen veranderen.

Effecten generatiewisseling
Hierboven staat een parafrase van en kop uit het Nederlands Dagblad van 12 april, maar zit er ook een kern van waarheid in? Aart Bontekoning heeft zijn onderzoek gericht op het bedrijfsleven, maar ik herken er ook heel veel van in de kerk. Misschien dat er iemand is die n.a.v. het lezen van zijn boek door een onderzoek kan kijken of het ook zo werkt in de kerk, maar ik veronderstel alvast dat dit het geval is, omdat ik het zelf overal tegen kom. Iedere opeenvolgende generatie verschilt van elkaar. Bepaalde eigenschappen kunnen ouders niet of nauwelijks overdragen op hun kinderen, omdat er nu eenmaal bepaalde verschillen zijn tussen generaties.

Zelf denk ik hierbij ook aan het feit dat jongeren los moeten komen van hun ouders en op hun eigen benen moeten komen te staan. Het schoppen van jongeren richting hun ouders zie ik daarin ook terug. De overgang tussen generaties zorgt voor botsingen. Het probleem is echter niet de botsing tussen de generaties. De botsing moet er zijn, maar wat we nu zien is dat de confrontatie niet wordt aangegaan tussen de generaties, maar dat we elkaar ontwijken. De kracht van generaties kunnen echter alleen worden ontdekt als we in dat spanningsveld gaan staan en gebruik gaan maken van elkaars kwaliteiten. Iedere generatie krijgt namelijk van verschillende dingen energie, terwijl sommige dingen juist tenenkrommend werken en dat voor anderen juist weer energie geeft.

Verschillen tussen generaties
Hieronder geef ik aan de hand van de presentatie van Art Bontekoning de overgangen tussen de verschillende generaties weer en daarbij gelijk de verschillen die vaak voor botsingen zorgen. Als we willen dat de jongere en oudere generaties volop mee draaien in de kerk, dan moeten we helder hebben hoe zowel jong en oud willen geloven en wat hen energie geeft en wat hen frustreert.

verschil

De ‘nieuwe’ generatie gaat het anders doen (al is er niets nieuws onder de zon) en ze moeten de ruimte krijgen van oudere generaties.

Tegelijkertijd moeten we tegen elkaar zeggen dat niet een bepaalde generatie beter is dan een andere generatie. Wel zijn er verschillen en die moeten er zelfs zijn. Deze verschillen moeten we met elkaar delen en bespreken, daarbij moeten we bereid zijn om bepaalde dingen op te geven, ook al doet dit pijn. Als we dit niet doen, dan………………….

Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens.

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Eén gedachte over “Ontdek de kracht van generaties”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: