Waarom blijven jongeren bij de kerk

Wanneer je bij deze blogs zoekt op ‘Jongeren’ krijg je 15 hits. Niet mis. Het zegt iets over de aandacht die deze doelgroep binnen de kerken krijgt. Vandaar dat wij, twee afstuderende studenten aan de opleiding GPW, een onderzoek naar de aantrekkingskracht van de GKv op jongeren hebben gedaan voor Centrum Dienstverlening.

De jeugd van tegenwoordig => de toekomst

Wanneer je bij deze blogs zoekt op ‘Jongeren’ krijg je 15 hits. Niet mis. Het zegt iets over de aandacht die deze doelgroep binnen de kerken krijgt. Vandaar dat wij, twee afstuderende studenten aan de opleiding GPW, een onderzoek naar de aantrekkingskracht van de GKv op jongeren hebben gedaan voor Centrum Dienstverlening. Maar
hoe doe je dat? Waar begin je? Uiteraard bij die 15 blogs, tenslotte is je opdrachtgever daar de auteur van :lol:.

Zo simpel was het alleen niet, naast het tevreden stellen van de opdrachtgever wilden we ook graag ons diploma halen dus zijn we begonnen met lezen, lezen in boeken van mensen die al helemaal in het onderwerp zaten, mensen die  al onderzoek hebben gedaan in andere kerken en op andere plaatsen naar deze groep. En dan vindt je een hele bult aan informatie.

Vroeg wijs

De jeugd van tegenwoordig is vroeg wijs. Ze weten veel en kunnen snel informatie verzamelen en duiden.  Tegelijkertijd blijkt dat de jongeren behoefte heeft aan begeleiding om die informatie te verwerken en hebben ze steun van hun ouders en de gemeente nodig om te komen tot verantwoorde keuzes. Jongeren groeien in een brede samenleving op. Ze groeien niet meer, zoals vroeger,  op in (alleen) een zuil. Die is er deels nog wel in de GKv maar zij worden ook beïnvloed door alle informatie die er om heen hen beschikbaar is. Jongeren waarderen de diversiteit en de verschillen als er open over gesproken kan worden. Ze vinden het interessant om te sparren over belangrijke onderwerpen. In vergelijking met voorgaande generaties spreken ze er veel gemakkelijker over.

Inhoud staat voorop

In het geloof vinden jongeren het belangrijk dat de inhoud centraal staat. In de interviews die wij gehouden hebben met de jongeren komt als belangrijkste terug dat de inhoud belangrijk is. Soms is er wel eens de gedachte in de kerk dat de vorm van de kerkdienst en het gemeente zijn aangepast moet worden om de jeugd bij de kerk te houden. De jongeren noemen echter wat anders: de inhoud en kennis moet centraal staan. Zolang de verkondiging gericht is op het Evangelie en de noodzaak hiervan voor een ieder persoonlijk, de toepassing in het leven en het kunnen delen van het Evangelie dan zijn jongeren tevreden en zullen ze bij het geloof blijven horen. Dat wilt niet zeggen dat ze ook bij de GKv blijven. Regelmatig kwam in de interviews naar voren: ‘ik geloof in een wereldwijde kerk’, oftewel het koninkrijk van God. Ze kijken niet alleen naar de GKv, maar ook naar andere kerken en zien dat die ook in dat koninkrijk aan het werk zijn. Misschien op een andere manier, maar die is niet per definitie beter of slechter dan die van hen en andersom is dat ook het geval. Soms maken ze de keuze om naar een andere kerk binnen de wereldwijde kerk te gaan. Anderen blijven lid van de GKv, maar zoeken als aanvulling op hun eigen gemeente andere gemeentes op.

Geloven in de kerk

Jongeren geloven in de kerk. Ze willen geloven en willen actief zijn in de gemeente waar ze bij horen. Ze willen graag participeren in de kerk, het geloof ten uitvoering brengen komt in de interviews regelmatig naar voren. Het is daarom aan te bevelen dat jongeren actief kunnen deelnemen in de gemeente. Veel jongeren die wij spraken waren al actief door het leiden van een jeugdclub, vereniging, etc. Maar het gaat vooral om het zien van voorbeelden van andere (oudere) gelovigen en het oefenen van dat geloof in alle facetten van kerk-zijn.

Aanbevelingen

De aanbevelingen uit het onderzoek samengevat:

  • De inhoud is het vertrekpunt; Houdt dit vast!
  • De vorm van het gemeente-zijn kan en mag de inhoud ondersteunen
  • Zorg voor integratie tussen de leer van de kerk en de praktische toepassing in het leven
  • Creëer ruimte voor ontmoeting, gesprek en sparren. Zowel tussen jongeren als met andere en oudere generaties.
  • Laat voorbeelden zien van hoe het geloof ten uitvoer komt in het leven
  • Zorg dat jongeren kunnen participeren in de kerk; Ze willen het doen

Binnenkort volgt er nog meer over dit onderzoek op ons weblog

Jaap Burgraaf & Jeroen Leeuw

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

2 gedachten over “Waarom blijven jongeren bij de kerk”

  1. Blogtitel ‘Waarom blijven jongeren bij de kerk’ triggert mij. Zo vaak praten we al over jongeren die de kerk verlaten en waarom! Goed om die vraag eens om te draaien, ook in gesprekken met jongeren die dreigen te vertrekken: “Waarom en wanneer zou jij in de kerk blijven? Wat maakt of zou maken dat jij blijft?” Zo’n positieve insteek maakt gesprek waarschijnlijk ook gemakkelijker, met minder kans op weerstand doordat dat je met i.p.v. tegen elkaar praat.

    1. Je observatie is terecht en ook empirisch onderzocht vanuit de Motiverende Gespreksvoering: het is beter om te vragen wat mensen helpt, stimuleert om (bij de kerk te blijven), dan om te vragen wat ze verhindert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: