Waarom jongerenwerk #Innov8 To Write Love on Her Arms

In mijn eerste post (Jongerenwerk 3.0 is onzin zonder zin!) n.a.v. de Innov8 conferentie eindigde ik met de vraag: waarom wil je überhaupt jeugdwerk doen? Ik denk dat de ‘waarom-vraag’ essentieel is. In de workshop van Hylmar Lindeboom kwam de ‘waarom-vraag’ ook terug. Hylmar heeft onderzoek gedaan naar ‘Bedrijf idealisme’ voor zijn afstuderen aan de CHE (bij het lectoraat Religie in Media en Publieke Ruimte). Hij heeft hiermee een bijdrage geleverd aan het gesprek over communicatie en zingeving. To Write Love on Her Arms (TWLOHA) is de inspiratiebron voor zijn onderzoek. TWLOHA is een beweging die zijn oorsprong vindt in een verhaal. Zijn vraag had voor al betrekking op de vraag wat bedrijven en organisaties kunnen leren van TWLOHA, maar christenen (de kerk) kunnen er ook veel van leren.

To Write Love on Her Arms
Renée, slachtoffer van seksueel misbruik, is verslaafd aan drugs. Ze verlangt naar hulp en naar een nieuw begin. Jamie en zijn vrienden willen haar helpen. Ze luisteren, bidden en adviseren om hulp te gaan zoeken. Renée geeft aan dat ze naar een afkickkliniek zal gaan, maar wil nog een nacht in haar eigen huis blijven. Die nacht sluit ze zichzelf op in de badkamer en schrijft FUCKUP op haar linker bovenarm. De volgende ochtend komen Jamie en haar vrienden haar ophalen en verbinden haar arm en brengen naar de kliniek. Bij de kliniek wordt ze echter weggestuurd, omdat ze een ‘zwaar geval’ is en ze haar niet kunnen helpen. Daarop besluiten Jamie en zijn vrienden haar te helpen. Wat ze haar bieden is meeleven, aanvaarding en genade.

Nadat Jamie Renée had geholpen bij het afkicken richt hij de organisatie To Write Love on Her Arms op. De organisatie werd gefinancierd met T-shirts met daarop To Write Love on Her Arms.
Jamie besloot om het verhaal van Gods liefde op een creatieve manier over te brengen en de organisatie is de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar het verhaal (de ‘waarom-vraag’) is nog steeds hetzelfde. Zijn doel was niet om een grote organisatie op te zetten, maar om een verhaal te vertellen.

You were created to love and be loved.
You were meant to live life in relationship with other people,
to know and be known.
You need to know that your story is important and that you’re part of a bigger story.
You need to know that your life matters.

Zingeving en gemeenschap
Mooi verhaal, maar wat kan de kerk daarmee? Wat moet ik ermee in mijn jeugdwerk? Momenteel zijn we massaal op zoek naar zingeving. Er wordt gezocht naar een identiteit en zeker onder jongeren. Steeds meer jongeren zijn mentaal verbonden en niet meer fysiek. We zijn op zoek naar mensen die dezelfde betekenis geven aan het leven en vooral online. Maar wij kunnen niet zonder fysieke relaties. We kunnen niet bestaan zonder gemeenschap en zonder zingeving.

Er is een zoektocht naar zingeving gaande, een verlangen naar bezieling, een honger naar betekenis. Tegelijkertijd worden organisaties gedwongen om anders te denken, ze kunnen niet louter meer bestaan voor het creëren van winst. Er is puur ondernemerschap nodig waarin men zich richt op het verlenen van betekenis en het creëren van waarde. Stop met organisaties runnen, ga bewegingen leiden. Betekenis is wat mensen aantrekt tot bewegingen. Verleen betekenis, creëer waarde en verbind mensen door communicatie, creativiteit en zingeving (Hylmar Lindeboom)

Als kerk moeten we daarom niet gericht zijn op groei en moeten we ons ook niet richten op het zo lang mogelijk in stand houden van allerlei christelijke activiteiten (kerken!), maar we moeten ons afvragen waarom we de dingen doen. Wat is het verhaal wat wij willen vertellen? Hebben we überhaupt nog wel een verhaal? Daarnaast moeten we ons afvragen hoe we bouwen aan gemeenschap en onderlinge verbondenheid.
We kunnen een voorbeeld nemen aan Martin Luther King. Hij vertelde een verhaal wat een beweging in gang zette net als het voorbeeld van TWLOHA. Er zijn leiders nodig in de kerk die werken vanuit een ideaal en niet (alleen) vanuit het juiste theologische kader. King en Jamie zijn twee voorbeelden die ons laten nadenken waarom we de dingen doen. Werk vanuit een ideaal. King en Jamie waren/zijn niet eens zo zeer de leiders, maar hun verhaal verwoordde wat er leefde onder veel mensen en vindt veel bijklank.
Van christenen (de kerk) hebben de mensen echter geen positief beeld. We staan vooral bekend om zaken waar we op tegen zijn, maar is dit het evangelie?

Ik hoor vaak de trits voorbij komen van (Bles) Belong, Believe, Behave. Maar dit rijtje klopt niet en het werkt vaak niet omdat we het zien als stadia die doorlopen moeten worden, want het uiteindelijke doel is vaak dan toch ‘behave’. Hier prikt iedereen doorheen. De belangrijkste vraag is ‘waarom zou ik/jij erbij willen horen?’ Het gaat er niet om wat je doet, maar waar je in gelooft. Het doel waar je in gelooft, trekt degenen aan die geloven waar jij in gelooft en niet hoe jij je gedraagt. Daar zit zeker in het jeugdwerk een groot gevaar. Waar geloof jij in als jeugdleider? Welk verhaal heb jij te vertellen? Tegelijk weten we als geen ander dat relationeel werken in het jeugdwerk essentieel is, maar ook daarin is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom. Is het alleen maar om je jeugdgroep, je activiteit draaiende te houden of gaat het dieper?

Waarom

Simon Sinek introduceerde een ‘gouden cirkel’ rondom de vraag “Waarom?”. Hieronder staat een link naar een  filmpje waarin hij dat uitlegt. Het is een eenvoudig maar krachtig model om te komen tot inspirerend leiderschap, maar dan moet je wel weten waarin je geloofd. Iedere keer als ik het zie denk ik: “hoe simpel kan het zijn en zijn wij als kerk niet juist de aangewezen ‘beweging/ organisatie’ die werkt vanuit de ‘waarom’ vraag?”

Er zijn christenen nodig die leven en werken vanuit een ideaal. Er zijn jeugdleiders nodig die weten waarom ze geloven en of dit nu 1.0, 2.0 of 3.0 is, de grote vraag van deze tijd is ‘waarom’! Mag je dan niet twijfelen, onzeker zijn, moet je alles weten? Nee, maar blijf geloven. Geloven in een betere wereld. Met de woorden van Desmond Tutu:

Droom, wees idealistisch, laat je niet infecteren door het cynisme van de oudjes.
Geloof dat deze wereld een betere wereld kan worden
Een wereld waar niet buitengesloten wordt en waar je je niet laat intimideren door het succes van anderen
Droom, droom, droom.
God heeft door de eeuwen juist jonge mensen gebruikt.
God wil jou gebruiken en jou… jou… jou… en jou om deze wereld te maken zoals Hij hem graag ziet:
een mooie wereld voor iedereen.

 

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: