Missionaire film voor gewone gemeenteleden

Voor Marith de Vries en Ewoud Holsappel liever geen standaard afstudeerproject. “We hebben een film gemaakt voor Centrum G”, vertelt Ewoud. Dit dienstverlenend centrum van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt was op zoek naar inspiratiemateriaal over missionair gemeente-zijn voor de gevestigde kerken. “Ons afstudeerproduct verdwijnt niet in een la, maar wordt echt in de praktijk gebruikt.”

Er zijn veel dikke boeken verschenen over missionair werk. “Maar het gros van de gemeenteleden komt er niet aan toe om deze te lezen”, vertelt Ewoud. “Juist daarom hebben we er voor gekozen om een film te maken”, legt Marith uit. “Dat is een geschikter medium om het gewone gemeentelid te bereiken.”

In de film wil het afstudeerkoppel niet met het vingertje wijzen. “We willen juist niet vertellen hoe het missionaire werk in de gevestigde kerken nu de plank mis slaat en hoe het dus wel moet worden georganiseerd. Maar we willen door middel van het materiaal dat we hebben gemaakt de kijker inspireren om meer missionair te denken binnen de gevestigde kerken.”

Camera en microfoon
Om dit te bereiken is het tweetal met camera en microfoon op stap gegaan. “We hebben zelf een script geschreven en we hebben alles zelf gefilmd”, vertelt Marith. “Maar de montage hebben we uit handen gegeven. Een bedrijf heeft de film voor ons in elkaar gezet en de beelden en beetje opgeleukt”, lacht ze. “Het is geen televisieproductie hoor.”

Naast de zelf geschoten beelden komen er in de film ook cartoons langs. “Christian Zomer heeft deze getekend als bewegende plaatjes. Denk aan een soort ‘Fokke en Sukke’, zoals die op tv te zien is.”

De film bestaat uit vijf hoofdstukken die ongeveer tien minuten duren. “We hebben zes gemeentestichters geïnterviewd door heel Nederland. Aan hen hebben we gevraagd wat hun Bijbelse motivatie is om met missionair werk bezit te zijn.” Elk hoofdstuk van de film beantwoord zijn eigen deelvraag.

Gespreksmateriaal
Inmiddels is de film op DVD verkrijgbaar. “We hebben ook een boekje gemaakt dat kan worden gebruikt op gemeenteavonden of bijbelstudiekringen een of twee avonden te vullen. Zo kunnen gemeenteleden samen nadenken over missionair werk en wat misschien hun rol hier in kan zijn”, vertelt Ewoud. Binnenkort organiseert Centrum G regiobijeenkomsten om de DVD te promoten.
httpv://youtu.be/TgW-0L1vNyI

—–

Dit artikel is gepubliceerd in Passie in beeld’ Het relatiemagazine van de Academie Theologie van de CHE. Zij geloven in de kracht en de eigenheid van de hbo-theoloog. Daarom brengen zij Passie in beeld, een magazine over het werk van de hbo-theoloog.

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: