God geeft jou een taak op aarde

De resultaten van een onderzoek in het kader van het Europese project Dynamic Identity laten zien dat jongeren twee dogma’s koesteren. Het eerste: ze spelen geen rollen, maar zijn zichzelf. Het tweede: ze leren niet, ze doen ervaring op. Boeiende gegevens, maar wat zegt dit over de werkelijkheid waarin jongeren vandaag leven?

Bij het lezen van deze twee dogma’s moet ik terugdenken aan een onderzoek van MTV onder zevenduizend Europese jongeren van zo’n zes jaar geleden. Op basis van dit onderzoek kwam MTV met ‘tien nieuwe geboden’: 1) Geloof in jezelf, 2) Respecteer je ouders, 3) Wees eerlijk, 4) Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven, 5) Leef je leven met passie, 6) Hou je woord, 7) Werk hard, maar niet ten nadele van anderen, 8) Wees tolerant, 9) Wees gelukkig, en 10) Creëer, vernietig niet.
Verder legden ze door de enquête vijf jongerenwaarden bloot: traditie, individualiteit, eerlijkheid, gedrevenheid en positivisme. Voor jongeren is echt, authentiek en eerlijk zijn belangrijk.

Reflecteren

Jongeren zien het spelen van een rol als iets oneerlijks. Deze gedachte is gebaseerd op het verlangen naar authenticiteit. Voor jongeren betekent dit dat ze eerlijk willen zijn naar zichzelf en naar de mensen in hun omgeving. Authentiek zijn heeft dan tot gevolg dat je identiteit niet vastligt, maar continu opnieuw moet worden uitgevonden, afhankelijk van waar je bent, wie je ontmoet en wat je doet.
Jongeren doen constant nieuwe ervaringen op en dat betekent dus ook dat hun identiteit iedere keer opnieuw wordt vormgegeven. Juist doordat onze wereld in een hoog tempo doordraait en jongeren van event naar event leven, hebben ze nauwelijks de tijd om te reflecteren en worden de ervaringen waar ze voor kiezen zonder reflectie geabsorbeerd.

Angst

011336 Jeugdwerk Foto2Dit lijkt goed aan te sluiten bij wat ik eerder heb geschreven over het creëren van rustplekken voor jongeren. Het boeiende was echter dat vooral volwassenen daar erg enthousiast over waren. Dit zette mij aan het denken. Ik denk dat ouderen eerder behoefte hebben aan rust, juist omdat zij veel meer moeite hebben met de voortdurende veranderingen. Jongeren hebben eigenlijk niet zozeer behoefte aan rust, ze moeten vooral zien om te gaan met de grote angst om uitgesloten te worden.
Eén van de onderzoekers van het project Dynamic Identity geeft aan dat angst de drijvende motor achter voortdurende verandering is. Iedere keer opnieuw je identiteit vormgeven is een overlevingsmechanisme, omdat nergens zekerheid is te vinden.
Jongeren moeten in zichzelf geloven, daar hard voor werken en ervoor kiezen om gelukkig zijn. In de Coca-Colacampagne ‘What Are You Waiting For’ wordt dit ook benadrukt. Coca-Cola wil onderstrepen dat geluk een keuze is, geen streven. Met ‘Choose Happiness’ moedigt Coca-Cola jongeren aan om zelf in actie komen om gelukkig te leven en zo hun identiteit vorm te geven.
Om zo te leven moeten jongeren flexibiel zijn. Waar nodig worden contacten zonder spijt verbroken, als dat nodig is om hun eigen identiteit vorm te geven. Want ze zijn tenslotte zichzelf.

Adem

Nu kunnen we zeggen dat jongeren hun identiteit mogen vinden bij God. Dat ze zich niet hoeven te laten leiden door angst, omdat door volmaakte liefde alle angst verdwijnt. Maar doen we daarmee wel voldoende recht aan de werkelijkheid waarin jongeren tegenwoordig leven? Zou het gegeven dat jongeren echt zichzelf willen zijn niet juist komen doordat wij het geestelijke leven en de aardse werkelijkheid te veel van elkaar scheiden?

011336 Jeugdwerk Foto3Juist omdat jongeren leren door ervaringen op te doen, is het goed om hen te laten reflecteren op wat ze ervaren. Wat je ervaart, bepaalt ook je keuzes en wat je doet. Laat jongeren zien dat wat zij doen belangrijk is. Niet alleen omdat het hun identiteit vormt, maar vooral omdat Gód hun een taak geeft op aarde.
In Genesis lezen we dat God de mens van aarde maakt en dat Hij zijn adem in zijn neus blaast, waardoor de mens gaat leven. Het aardse én het geestelijke zorgen ervoor dat de mens leeft. Voor mij betekent dit dat de werkelijkheid van nu volledig onderdeel is van ons geestelijke leven.
In deze werkelijkheid geeft God mensen een taak. Laten we jongeren helpen om hun verantwoordelijkheid te nemen in relaties, in de maatschappij en in de kerk, zodat ze ervaren dat wat zij doen belangrijk is. Inspireer jongeren om het verschil te maken.

Dit artikel is  gepubliceerd in OnderWeg van 27 juni 2015

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: