Delen is vermenigvuldigen

Wie een tijdje weg gaat, zet zijn woning tegen een leuke vergoeding op Airbnb. Of je stelt gewoon gratis een bed beschikbaar voor couchsurfende reizigers. Een foto of mp3’tje deel je eenvoudig via je smartphone. En als de batterij ervan leeg is, dan leen je de mobiele oplader (ook wel bekend als life saver) van één van je vrienden. Delen is in! Maar zien jongeren dat ook terug in de kerk?

Voor jongeren betekent weggeven niet langer dat je iets kwijtraakt, maar heeft het eerder de betekenis ‘delen is vermenigvuldigen’. Door te delen laat je anderen genieten van wat jij hebt ontvangen, zonder dat je bang bent dat je er zelf slechter van wordt. Het idee is juist dat iedereen er beter van wordt. Is dit ook een mentaliteit die wij doorgeven aan jongeren in het jeugdwerk?

Life saver

Terug naar de life saver. Een prachtige benaming van de oplader die je mee kunt nemen in je broekzak. Stel dat de accu van je telefoon leeg is en je die nergens kunt opladen, dan ben je afgesloten van je leefwereld. Dat wil je toch niet meemaken! Een life saver zorgt ervoor dat je verbonden blijft. Eigenlijk is het logisch om je life saver te delen, dat doen anderen ook voor jou.

Maar blijft delen ook zo makkelijk als je er zelf slechter van wordt? In Handelingen 2 staat een mooie omschrijving van hoe christenen delen: ‘Alle gelovigen kwamen steeds bij elkaar. Ze deelden alles wat ze hadden. Ze verkochten hun bezittingen, en het geld gaven ze aan iedereen die het nodig had. Elke dag kwamen er meer mensen bij die door God gered waren.’ Prachtig hoe de gemeenschap op verschillende terreinen levens redt. De kerk als life saver! Dat is onze droom voor de kerk van vandaag, voor kinderen, jongeren en volwassenen. Dat vraagt om een kerk waarin gedeeld wordt, ook voor en door jongeren.

Voor jongeren

Allereerst mogen jongeren ervaren dat de kerk ook voor hen een life saver kan zijn. Eén op de drie á vier jongeren van 18 jaar en ouder heeft een schuld of een betalingsachterstand. Natuurlijk kun je vragen stellen bij hoe die schulden ontstaan zijn, dat neemt echter niet weg dat veel jongeren met een probleem zitten waar ze zonder hulp niet vanaf komen. Hebben we deze jongeren in beeld?

Vergeet ook niet de jongeren met een (chronisch) zieke ouder. Soms verlenen die jongeren dezelfde mantelzorg die volwassenen geven, maar zonder de hulp en begeleiding die volwassenen daarbij vaak krijgen. De verantwoordelijkheid van de mantelzorg drukt soms zo zwaar dat ze een achterstand in hun ontwikkeling oplopen. Voelen deze jongeren zich voldoende door ons gesteund?

Onder jongeren komt ook veel eenzaamheid voor. Jongeren kennen veel mensen en hebben vaak een groot sociaal netwerk, maar ze missen echte intimiteit in die contacten. Delen wij onze oprechte aandacht met hen?

En jongeren die ‘anders’ zijn. Is er in de kerk een plek voor hen? Ze blijven als individu nogal eens onzichtbaar of er wordt voor hen gedacht dat ze ‘niet op de kerk zitten te wachten’. Misschien niet, maar behoefte aan contact hebben ze zeker.

Door jongeren

Jongeren mogen ook leren hoe de kerk een life saver kan zijn voor mensen in nood. Daarbij hebben jongeren op allerlei manieren veel te geven. Concreet kun je jongeren leren te delen door bijvoorbeeld sponsoracties als Nacht Zonder Dak, Zip Your Lip en de actie Schoenmaatjes. Jongeren doen mee aan een leuk project en door het delen van hun tijd en inspanning dragen ze hun steentje bij aan de hulpverlening aan mensen in nood.

Denk bijvoorbeeld ook aan een oppascentrale. Vraag jongeren eens of ze – eventueel tegen een kleine vergoeding – willen oppassen bij gemeenteleden. Misschien gebeurt het zelfs al via de onderlinge contacten in de gemeente. Ditzelfde geldt voor het bezoeken van mensen thuis. Ook hierin kunnen jongeren (voor of na schooltijd) prima een rol spelen.

Betrek jongeren vooral ook zelf bij het bedenken van manieren om te delen en ontdek dat er volop mogelijkheden zijn.

Twee kanten

Delen is vermenigvuldigen omdat het twee kanten op werkt. Als je geeft, ontvang je er iets voor terug. Je dient de ander met hulp of aandacht, en degene die gediend wordt geeft je daar menselijk contact voor terug. In dat contact kun je iets leren over jezelf, over de ander en over God. De ander dienen, dat is doen wat God van ons vraagt. En wat zou het geweldig zijn als we daarin voor jongeren vanaf jonge leeftijd een herkenbaar voorbeeld zijn! Dienen en delen is de manier waarop God mensen wil redden. Of zoals een lied zegt: ‘Ik wil jou van harte dienen en als Christus voor je zijn. Bid dat ik genade vind, dat jij het ook voor mij kunt zijn.’

Dit artikel is geschreven door Paul Smit, Derk Jan Poel en Anko Oussoren en gepubliceerd in OnderWeg

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: