Ben jij reddende genade?

‘Die corona, ik ben er helemaal klaar mee.’ Ze vertelde dat ze het lastig vond dat ze haar vriend niet kon zien en hij er ook doorheen zat. Ze is niet de enige. Er wordt veel geschreven en gepraat over jongeren. Helaas niet altijd op een manier die recht doet aan hun gevoelens. Doe jij hun wel recht en ben je er voor hen?

Wat nog niet iedereen zich realiseert, is dat de impact van de coronacrisis voor jongeren nog groter is dan voor gezinnen met jongere kinderen of voor ouderen. Gebrek aan structuur en contact kan voor deze groep desastreus zijn. Jongeren hebben ineens veel minder mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, terwijl het in hun levensfase cruciaal is dat ze fysiek contact met elkaar hebben. Op dit moment leidt het gebrek aan onderling contact tot een toename van angstklachten en somberheid bij jongeren.

Beschikbaar

Wat je in je vormende jaren als tiener en jongere meemaakt, heeft invloed op de rest van je leven. We weten nog niet wat de impact op lange termijn zal zijn van bijvoorbeeld online onderwijs, samenscholingsverbod en avondklok. Het zou kunnen dat ze er juist weerbaarder van worden en later beter om kunnen gaan met teleurstellingen. Daarvoor is het dan wel nodig dat jongeren de ruimte krijgen om hun gevoelens van frustratie, verdriet en teleurstelling te uiten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat jongeren leren om te kijken naar wat nog wel kan en om met hen te delen waarvoor we dankbaar zijn.

Laten wij beschikbaar voor hen zijn. Het is belangrijk dat we jonge mensen zien, dat we verbinding met hen aangaan en luisteren naar hun verhaal. Laat de jongeren niet alleen, zeker niet in hun boosheid en frustraties. Probeer op de een of andere manier contact te houden, hoe onbeholpen dit soms ook zal gaan. Ik heb met meerdere groepen jongeren online ontmoetingen. Soms heb je een mooie ontmoeting, maar vaak is het vooral veel loltrappen met een serieus moment erin. Dat voelt voor mij niet altijd fijn, ik wil zoveel meer. Toch is het goed om contact te hebben en ieder contact dat ik heb, is de moeite waard, ook voor mij. Ook ik heb het nodig, zeker ook als een van de jongeren zijn frustraties uit. Want zomaar is het ook mijn frustratie die ik heb weggestopt.

Genade

De avond na haar uitbarsting zat ik wat muziek te luisteren en hoorde ik het nummer Saving Grace van Kodaline wat me emotioneerde.

Als je kwetsbaar bent en moe van het hopen,
ik zal er in een oogwenk zijn en naast je staan.
Als je bang en eenzaam bent en er niemand is om je vast te houden,
ik wil dat je weet dat ik naast je zal staan.

Wees mijn reddende genade.
Wil jij mijn reddende genade zijn.
Als je verdwaald bent en je geloof verliest,
Ik zal je reddende genade zijn.

Ik dacht gelijk aan haar en zonder aarzelen appte ik: ‘Zag net deze clip en moest ff aan je denken.’ Een paar minuten later appte ze terug:

Jeetje wat prachtig heel erg bedankt deze had ik nodig❤😁

Als we in contact blijven, dan kunnen we ook wijzen op Gods hoop. Kun jij genadig zijn voor een ander zodat die gered wordt? Ben jij iemand bij wie een jongere zichzelf kan zijn? Het mooie is dat er bij God altijd genade is. Zijn genade redt altijd!

Dit artikel is gepubliceerd in OndereWeg

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: