Kinderen & kerkdienst

Onlangs las ik het boek “Handboek voor kinderwerkers” een boek welke ik aanraad als je je bezig houft met kinderwerk in de kerk.

Kinderen hebben een belangrijke plaats in de kerk. Om wie ze zijn. Maar ook om wie ze mogen worden. Dit boek helpt een eigen visie te ontwikkelen op kinderwerk en geeft praktische tips om het werk vorm te geven.

Een paar onderwerpen: welke visie heb je, hoe betrek je kinderen in de kerkdienst, hoe ga je om met ouders, hoe bouw je aan relaties, hoe houd je op een leuke manier orde, hoe zorg je voor een veilige leeromgeving, wat doe je in een jaar, hoe vertel je een bijbelverhaal, bidden met kinderen, bijbellezen met kinderen, gesprekjes voeren, wat als een kind het niet makkelijk heeft, niet-kerkelijke kinderen op je club.

Hieronder wil ik het een en ander delen uit dit boek delen n.a.v. vragen die ik heb gekregen als het gaat over kinderwerk en over hoe om te gaan met kinderen en de kerkdienst. In de bijbel kun je twee lijnen zien:

  • Kinderen horen er volledig bij en ouders/ouderen moeten een voorbeeld zijn.
  • Het groeien van kinderen naar volwassen

Vanuit deze twee lijnen is het goed om naar de kerkdienst te kijken en welke plek kinderen daarin hebben. Hierbij is het belangrijk om helder te hebben wat voor beeld je hebt van de kerkdienst is? Dit lijkt een open deur, maar in discussie over kinderwerk kom ik er achter dat dit voor veel personen niet helder is.  Als nagedacht word over kinderen, dan speelt traditie en gewoonte vaak een belangrijke rol.

In het kort zouden we kunnen zeggen dat de kerkdienst de plaats is om God te ontmoeten en tegelijk is de kerkdienst de plaats om elkaar
te ontmoeten.  Maar hoe geven we dat het beste vorm? Daar verschillen meningen over.

Hieronder staan drie beelden van de kerkdienst met daaronder die voorbeelden hoe de kinderen mee kunnen doen tijdens/ naast de (gezamenlijke) dienst. Welk beeld je hebt en welke methode je ook kies, kies bewust en overtuigt. Ga hier volledig voor en realiseer je wat de consequentie zijn. Kies vanuit het oogpunt van de kinderen. De leerlingen belette de kinderen om naar Jezus toe te gaan, terwijl Jezus de kinderen centraal stelt, de handen oplegt en ze zegent.

Beelden

  1. Troonzaal; God is de koning van de hele aarde, machtig en vol glorie. De kerkdienst is een ontmoeting met hem. Vol ontzag komen we voor zijn troon.
  2. Familiereünie; God is onze Vader en door Jezus zijn wij broers en zussen van elkaar. Als we samen komen dan is dit een soort familiereünie.
  3. Werkplaats; Allemaal hebben we de Geest ontvangen en die Geest geeft ons allemaal gaven om die te gebruiken. De een bidt, de ander speelt gitaar en weer een ander vertelt een verhaal voor de kinderen. Ook de kinderen zelf doen mee; ze kunnen prima een bijbeltekst lezen of muziek maken.

Opties

Welk beeld kies je? Of kun je eigenlijk geen keuze maken? Toch zal je in de praktijk wel moeten kiezen. Om hierin een keus te kunnen maken, is het goed om jezelf de vraag te stellen hoe doen de kinderen mee? Daarnaast de vraag hoe wil je dat kinderen worden gevormd? Hieronder drie keuzes die je kunt maken vanuit de gedachte dat kinderen er volledig bij horen.

  • Kinderen horen er bij, daarom willen we graag dat ze er de hele dienst bij zijn, ook tijdens depreek als de genade verkondigd wordt. Natuurlijk snappen ze niet alles, maar dat is niet erg. Thuis praten we er over door en de voorganger spreekt ze soms expliciet aan; dat is genoeg.

Voordeel: duidelijk, kinderen leren dienst bij te wonen en zich daarin te schikken.

Nadeel: Minder leuk en dienst gaat voor het grootste gedeelte over hun hoofd heen.

Tip: Zorg voor kindermomenten, werkblad.

  • Kinderen horen erbij, daarom voor hen speciaal programma. We willen ze graag op hun eigen niveau aanspreken, zodat de kinderdienst een fijn en goed moment is.

Voordeel: Meeste kinderen vinden het leuk, worden op eigen niveau aangesproken en maken contact met andere kinderen in de kerk.

Nadeel: Overgang naar ‘gewone’ dienst wordt groot.

Tip: Zorg er voor dat er altijd diensten zijn die je met elkaar meemaakt (gezinsdienst).

  • Kinderen horen erbij, daarom een gedeelte van de dienst erbij. Het is belangrijk dat ze hun ouders zien lofprijzen, luisteren en bidden. Gedurende preek is er een kindernevendienst om het evangelie voor hen dichter bij te brengen.

Voordeel: Er is aandacht voor de kinderen en het gaat niet ten koste van het samenzijn.

Nadeel: programma erg kort, daardoor alleen tijd voor verhaal en een verwerking.

Tip: Zorg voor goed materiaal, besteed de ene keer extra aandacht aan de relaties, dan weer gebed, verwerking of kringgesprek.

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Eén gedachte over “Kinderen & kerkdienst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: