Trends in de ‘jeugd’cultuur; wat doen we ermee?

Hieronder een Nederlandse bewerking van 3 posts van Walt Mueller. Hij schreef deze post met als titel: “Trends You Need To Know. . . Lessons From Sandy”. De posts zijn de moeite waard om te lezen. Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3. Hieronder een vrije bewerking van mijn hand.

De jeugdcultuur (als je hier al van kan spreken) verandert en verandert snel. Natuurlijk zijn ook veel dingen hetzelfde gebleven, maar voor jongeren zijn er in deze tijd grotere uitdagingen bijgekomen. Jongeren worden geconfronteerd met een ongekende mix van problemen, uitdagingen, keuzes, druk en verwachtingen. Als jeugdcultuur de soep is waar onze kinderen dagelijks in zwemmen, waaraan ontlenen jongeren dan hun waarden, houdingen en gedragingen? Hier een overzicht:

 1. Familie: Het gezin is de plaats voor een kind om geliefd te worden. Maar veel kinderen en jongeren groeien op in complexe gezinnen en veel van de opvoeding vindt buiten het gezin plaats mede door de complexiteit thuis. Een groeiend aantal jongeren heeft nauwelijks een gezond gezin meegemaakt, wat zijn weerslag heeft als ze zelf een gezin beginnen.
 2. Media: Jongeren maken veel gebruik van (sociale) media. Ze bekijken van alles, zonder controle van ouders en filters. Maar ook worden ze overspoeld met diverse vormen van reclame, wat niet perse zorgt dat jongeren van alles kopen, maar wat wel hun wereldbeeld en kijk op het leven beïnvloed zonder dat ze daarin goed begeleid worden.
 3. Narcisme: Onze kinderen zijn opgegroeid met de drie-eenheid ‘me, myself, and I’. Eigenliefde en genieten staan voorop en dat is een andere manier van kijken naar het leven waar Jezus ons toe oproept. En zelfs waar veel voor anderen gedaan wordt, speelt het eigenbelang vaak een grote rol. We zijn gericht op onszelf.
 4. Materialisme en recht: Jezus sprak meer over de gevaren van geld en rijkdom, dan dat hij sprak over de hel en hemel. Maar jongeren groeien op in een tijd doordrenkt van het materialisme. Materialisme wordt gezien als het verlossend antwoord. We zijn gericht op ‘groei en meer’ terwijl we er eigenlijk steeds leger van worden.
 5. Over-seksualisering: “seks verkoopt” en jongeren wordt aangepraat, via diverse kanalen, dat als het gaat om seksualiteit, je kunt doen wat je wilt, waar, hoe, wanneer, en met wie dan ook. Jongeren experimenteren daar dan ook mee.
 6. Groepsdruk: Van jongeren wordt (soms onuitgesproken) verwacht om hetzelfde te doen als de ander. De groepsdruk is sterk en vaak moeilijk te weerstaan.
 7. Amoraliteit: De gezamenlijke normen en waarden zijn verdwenen. Iedereen doet wat goed is in zijn eigen ogen en we geven elkaar hier ook nog de ruimte voor, zelfs als dat afwijkt van onze eigen persoonlijke waarden en normen.
 8. Over-ouderschap: We hebben als ouders (ouderen) alles voor onze kinderen over. Voor kinderen wordt alles gedaan dat er voor zorgt dat kinderen vaak niet leren hoe ze dingen zelfstandig kunnen doen. Wij leren onze kinderen dat ze steeds meer kunnen krijgen, we verwennen ze! Daardoor krijgen kinderen een verkeerd zelfbeeld waardoor ze niet afhankelijk leren leven en hebben ze geen behoefte.

Hoe nu verder?
Of we het nu willen of niet, met deze punten moeten we leren omgaan. Maar hoe doen we dat? Ik denk dat we de waarden van Gods woord moeten verbinden aan de cultuur waarin we leven. We moeten weten wat er leeft en speelt en van daaruit moeten we ze laten zien welke weg God wijst. Dit betekent dat we:

 • de cultuur moeten kennen;
 • preventief mogen handelen;
 • profetisch reageren;
 • en genadevol leren zijn.

Cultuur kennen
Zorg ervoor dat je weet wat er speelt in de cultuur waarin jongeren leven. Niet zodat je met alles mee moet doen, je hoeft niet in de ‘jongerencultuur’ op te gaan, maar weet wat er speelt en hoe jongeren daar op reageren.

Preventief handelen
Jongeren hebben ons nodig om te zien welke waarden, houdingen en gedragingen goed zijn. We moeten ze geestelijk begeleiden en laten zien wat leven tot eer van God inhoudt. Een zeer praktische suggestie is om regelmatig muziek, media en reclame te evalueren vanuit een christelijk perspectief. Dit werkt niet alleen preventief, maar leert ze om christelijk na te denken over het hele leven, het opent de deur om diverse onderwerpen aan te pakken vanuit een bijbels perspectief.

Reageer profetisch
We moeten reageren op wat we zien in de cultuur. Zoek naar mogelijkheden om over de bijbelse waarheid te spreken in het leven van iedere dag. Wijs niet (alles) bij voorbaat af. Kijk naar de cultuur, lees uit de bijbel en breng tijd door met Jezus om tot een profetisch antwoord te komen. Leer van Jezus hoe hij dit doet, in bijvoorbeeld de Bergrede: “Jullie hebben gehoord dat”, “Er werd gezegd” etc… “maar ik zeg jullie…” Jongeren groeien op in een cultuur waarin verwacht wordt dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Wij mogen dan profetisch reageren, wij mogen jongeren wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

Genadevol zijn
Ga verlossend om met zonde, mislukkingen en fouten. Jongeren (maar ouderen net zo goed) zijn beïnvloedbaar en verleiding, gevaarlijke en zondige keuzes liggen op de loer. De manier waarop wij als ouders/ jeugdleiders reageren bepaalt wat de jongeren er uiteindelijk mee doen. Behandel jongeren zoals je weet dat je hemelse Vader jouw behandelt.

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: