Focus volledig op jongeren!

Henriëtte en Gerben Visscher zijn jeugdleiders in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ’De Voorhof’ te Nieuwleusen. In de zomer 2013 hebben zij hun jeugdwerk compleet omgegooid en zijn ze met een team jeugdwerkers ingestapt in de Learning Community. Hieronder hun ervaringen:

Jongeren hebben momenteel veel te kiezen en er zijn mogelijkheden te over. Gevolg hiervan kan zijn dat ze moeilijk keuzes maken en ergens heen dwalen tot ze op latere leeftijd tot bezinning komen. Op het eerste gezicht lijkt het alsof jongeren alles van elkaar weten omdat ze via sociaalmedia van alles aan elkaar laten zien, maar de schijn bedriegt, want er bestaat geen knop ‘vind ik niet leuk’. En ‘echt’ contact waarin van hart tot hart met elkaar wordt gesproken vinden ze spannend. Juist daarom hebben wij het bouwen van relaties met jongeren centraal gezet, om daarin te kunnen delen uit ons eigen leven met Jezus. Dit betekent concreet dat jongeren nu tweewekelijks in groepjes van vijf bij gezinnen (coaches) thuis elkaar ontmoeten, om samen te eten en daarna in gesprek te gaan rondom de Bijbel. We zijn hier heel enthousiast over!

Intimiteit kan ontstaan door de groepsgrootte en de veiligheid die er is. Veiligheid wordt geboden door onderling duidelijke afspraken te maken: ‘What happens… stays…’ We merken dat hierdoor gezinnen veilige havens worden waar jongeren hun hart kunnen luchten en in veel gevallen ‘geestelijke ouders’ vinden. En dat hebben de jongeren nodig; een plek waar ze tot rust kunnen komen.

We hebben grote dromen voor ons jeugdwerk! We willen graag dat het een plek is waar jongeren gezien worden en groeien als leerling van Jezus. Daarnaast zou het tof zijn als we als groep ook missionair worden. Een belangrijke eyeopener tijdens een trainingsevent van de Learning Community was de focus op het investeren in leiders. Hoe mooi zou het zijn als wij, als jeugdleiders, bewust kijken naar onze jongeren met de vraag: wie kan ik dichtbij laten komen en ‘trainen’ als (kring)leider? Zo kunnen jongeren gaan groeien en bloeien en hun steentje bijdragen in het Koninkrijk van God.

We kunnen pas doorgeven wat we zelf ontvangen! Daarom komen we nu als team samen om elkaar te bevragen: ‘Wat zegt God nu tegen jou?’ en ‘Wat ga je hiermee doen?’ Met als doel samen als ‘familie op missie’ te zijn, elkaar te bemoedigen en accountable te houden. We willen hierin ook de andere jeugdleiders inspireren en onze visie doorgeven. We hopen het verschil te maken in de levens van jongeren, zodat zij daadwerkelijk leerling van Jezus gaan worden. Ik zie verwachtingsvol uit naar wat God gaat doen in Nieuwleusen. Ik heb ontdekt dat Hij de dingen vaak anders doet dan wij bedacht hebben. Ik laat me graag verrassen!

De Learning Community is geen methode of trucje wat je ‘even’ doet. LEF betekent keuzes maken (voornamelijk voor de leiders) en een volledige focus op jongeren. Juist door in gesprek te gaan met jongeren, zonder een vaststaand programma, kunnen we inventariseren en inspelen op wat jongeren nodig hebben. Wij adviseren jeugdwerkers dan ook om jongeren op te zoeken, ze uit te nodigen en een relatie met ze aan te gaan, zodat je het leven van de jongeren (en van jezelf) kan verdiepen. Met elkaar Jezus volgen en daarover niet uitgepraat raken. Dat de vonken van je enthousiasme anderen mogen raken. Dat we mogen zaaien zonder te willen oogsten. Dat is LEF.

Wil jij weten of de Learning Community aansluit bij de situatie van het jeugdwerk van jouw gemeente? Er is in de Learning Community 2015 – 2017 ruimte voor 10 teams. Word jij enthousiast?! We horen graag van je! Voor meer informatie klik hier of stuur een mail naar: aoussoren@praktijkcentrum.org

Auteur: ankooussoren

Ik ben Anko Oussoren. Ik mag jongerenwerker zijn in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast adviseer en begeleidt ik gemeenten op het gebied van jeugdwerk en missionair gemeente-zijn voor Kerkpunt. Ik zet mij graag in voor jongeren binnen en buiten de kerk. Ook werkt ik mee aan de website lerenindekerk.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: